Odlazak velikana

In memoriam mr. sc. Milan Sijerković - Sijer (5.11.1935. - 8.12.2018.)

13.12.2018.

Drage članice i članovi HMD-a,

baš u vrijeme ovog predbožićnog vedrog raspoloženja stigla nam je tužna vijest o smrti našeg dugogodišnjeg, uvaženog i dragog člana Milana Sijerkovića.

Osnovne činjenice o njegovom životu i radu već su objavljene na mnogim internetskim stranicama i društvenim mrežama. Nećemo ih ponavljati. Mnogi su se imali potrebu pohvaliti činjenicom da su ga poznavali, radili s njim, družili se s njim. I bila je to zaista čast i osobito zadovoljstvo za svakog od nas.

Odlazak Sijerkovića je velik gubitak za meteorologiju u Hrvatskoj, jer nitko do sada nije tako mnogo učinio na njenoj popularizaciji i prihvaćanju u cjelokupnom društvu. Svaka njegova pisana ali i pred milijunskim auditorijem izgovorena riječ odisala je meteorološkom zanimljivošću, jednostavnošću i pristupačnošću te su je slušatelji ili čitatelji s oduševljenjem upijali. Taj njegov prepoznatljiv stil i dakako točnost prognoze, priskrbili su mu, opravdano, veliku popularnost. Kao što je on sam rekao u uvodu svoje knjige Hrvatski vremenari: Sada je gotovo nemoguće zamisliti svakodnevnicu bez prognoze vremena. A to je samo jedno područje primjene meteorologije, doduše najraširenije i u pučanstvu najviše omiljeno. A mi ćemo dodati: Naročito kad prognozu daje Sijerković!

Cijeli je radni vijek, uz redovite radne obveze, prikupljao povijesne zapise o vremenu i meteorologiji te narodne izreke iz pučke meteorologije. Ti materijali, uz vrlo bogato znanje iz sinoptičke meteorologije i klimatologije, rezultirali su objavljivanjem stotinjak stručnih i znanstvenih radova, četiriju dječjih slikovnica, 19 stručno-popularnih knjiga za odrasle te cijelim nizom znanstveno popularnih članaka u novinama, časopisima, na radiju i televiziji. Jer Milan Sijerković je sve što je znao i sakupio imao potrebu podijeliti sa što većim brojem ljudi. U predgovoru svoje knjige Pučko vremenoslovlje on objašnjava: ....nakana je autora bila da sačuva od zaborava pučke vremenske izreke, neovisno o njihovoj uporabljivosti, jednostavno stoga jer su dio našeg meteorološkog i općeg kulturnog nasljeđa, narodne tradicije i običaja. Za svoj doprinos popularizaciji znanosti primio je 1991. godine državnu nagradu Fran Tućan. Hrvatsko meteorološko društvo mu je 2016. godine dodijelilo priznanje za životno djelo.

Milan Sijerković bio je član HMD-a dugi niz godina, a u Društvo je učlanio i svoju suprugu Lidiju i kćer Vanju, također meteorologinju. Mnogi članovi HMD-a imali su priliku družiti se sa Sijerom, kako smo ga od milja zvali, na nezaboravnim izletima, posljednji put 10.6.2018. na Zavižanu. Uvijek nerazdvojan od svoje Lidije, zabavljao je cijelo društvo gdje god smo bili. A kako i ne bi kad sam kaže da meteorolozi vole zajedništvo. To i nebi trebalo iznenađivati. Atmosfera je golema, a procesi u njoj vrlo složeni, pa bilo kakvo njihovo istraživanje potrebuje suradnju mnogih meteorologa. On je vrlo vješto kombinirao posao i neobavezno druženje. Vjerujemo da će ga svi koji su ga znali pamtiti po njegovom veselom duhu, šalama, dosjetkama i ljubavi prema kolačima.

Gotovo do posljednjeg dana bio je povezan sa svojim kolegama, uvijek skroman, bez isticanja svog položaja i vrijednosti te spreman pomoći u svakoj situaciji. Bio je jedan od nas, nikad iznad nas.

Autor Hrvatskih vremenara sad je i sam postao hrvatski vremenar.

Hvala mu na svemu i neka počiva u miru.

 

Posljednji ispraćaj bit će u utorak 18.12., na zagrebačkom Krematoriju u 13:25.