EGU 2022

Naši članovi na poznatom skupu u Beču

16.6.2022.

Od 23. do 27. svibnja 2022. održana je konferencija European Geosciences Union 2022 (EGU) u Austriji, u Beču. Na konferenciji je sudjelovalo šestero članova HMD-a:
mr. sc. Lidija Srnec, dr. sc. Krešo Pandžić, doktorandice Lucija Blašković Barbara Malečić te doktorandica Diana Škurić Kuraži i doktorand Branimir Omazić koji su sudjelovali online.

Lucija Blašković i Barbara Malečić na konferenciji su sudjelovale u sklopu provedbe projekta HMD-a „Primjena inovativnih tehnologija za odgovor na krizne situacije nastale ekstremnim vremenom“ – KvarnerExtrem, iz čijih sredstava je financirano njihovo sudjelovanje.

Na konferenciji je prezentirano ukupno 12332 kratkih predavanja u 791 sekciji. Na licu mjesta u Beču sudjelovalo je 7315 kolega iz 89 zemalja, dok je iz 116 zemalja virtualno sudjelovalo još 7002 sudionika!

Naši su članovi pratili sekcije iz mnogih područja meteorologije, a Lucija i Barbara izdvojile su i one sekcije koje su im bile najzanimljivije:

- Utjecaj klimatskih promjena na lokalnoj razini, procesi i ekstremi

- Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredu

- Homogenizacija klimatskih podataka i analiza klimatskih varijabilnosti, trendova i ekstrema

- Ekstremni meteorološki i hidrološki događaji uzrokovani teškim vremenskim i klimatskim promjenama

- Simulacija vremena i klime visoke rezolucije.

Uz aktivno praćenje predavanja i sudjelovanje u diskusijama, Lidija, Krešo, Lucija, Barbara i Branimir izložili su i rezultate svojih istraživanja.

Mr. sc. Lidija Srnec održala je predavanje pod nazivom „Historical and projected heat
waves in Croatia“
. Predavanje je temeljeno na istraživanju koje je provela s Vjeranom Magjarevićem i Ivanom Güttlerom.

Dr. sc. Krešo Pandžić je prikazao rezultate svog istraživanja s Tanjom Likso u predavanju pod imenom „Determination of surface layer parameters at a suburban area of Zagreb  in Croatia“.

Kolegica Lucija Blašković održala je predavanje „Characteristics of hail in the Croatian coastal part of the Adriatic“.

Kolegica Barbara Malečić održala je predavanje pod nazivom Performance of HAILCAST and lightning potential index coupled with WRF and COSMO in convection-permitting simulations of hailstorms over the Alpine-Adriatic region.

Kolegica Diana Škurić Kuraži održala je predavanje pod nazivom Forrest fire risk assessment with soil data in Croatia na temelju istraživanja koje je provela s Ivanom Nižetić Kosović i Ivanom Herceg Bulić.

Kolega Branimir Omazić prezentirao je istraživanje koje je proveo s Lucijom Blašković, Majom Telišman Prtenjak, Ivanom Pršom i Markom Karoglanom na temu „Temperature impact on viticulture phenological stages in Croatia under present climate condition“.

Nakon prezentacija, bilo je više pitanja iz publike na koja su naši članovi rado i strpljivo odgovarali. Čestitamo im i želimo im još puno uspješnih konferencija!

Nekoliko fotografija sa skupa možete vidjeti u fotogaleriji.

Upravni odbor HMD-a