Konferencija Europskog meteorološkog društva - EMS 2022

Ove godine u Njemačkoj, 2025. u Hrvatskoj

22.10.2022.

Ovogodišnja konferencija održana je od 4. do 9. rujna u hibridnom obliku. Sudjelovanje je bilo moguće u živo u novouređenom kompleksu sveučilišta Bonn (Njemačka), i on-line putem Zoom platforme. Svoje znanstvene radove na ovogodišnjoj konferenciji predstavilo je i 19 članova Hrvatskog meteorološkog društva. U obliku predavanja ili postera predstavili su najnovije rezultate svojih istraživanja iz područja prognoze vremena, naprednih metoda obrade meteoroloških signala, klimatologije ekstremnih pojava, agrometerologije, klimatskih promjena, kao i razvoja modela za prognozu tuče i munja.

U sklopu konferencije održana je i Godišnja skupština EMS-a na kojoj se između ostaloga raspravljalo o strategiji razvoja društva i njegovom daljnjem djelovanju prema međunarodnim i lokalnim zajednicama. Hrvatsko meteorološko društvo na Skupštini je predstavljao Damjan Jelić.

U kontekstu tekućeg projekta KvarnerExtrem kojeg vodi Hrvatsko meteorološko društvo, kroz konferenciju se moglo zaključiti da prednjačimo u razvoju analize i prognoze ekstremnih pojava tuče i jake kiše te mraza kao i utjecaja tih ekstremnih vremenskih pojava na poljoprivredu. Interes za projektom i njegovim aktivnostima izrazile su nama susjedne zemlje Slovenija i Mađarska, ali i kolege iz Švicarske i Poljske.

U kontekstu mjera prevencije šteta od ekstremnih vremenskih pojava, međunarodna znanstvena zajednica još uvijek nema efikasnih rješenja iako se modalitet ranog upozorenja pokazuje kao vrlo važan alat u lancu vrijednosti.

Osim za izlaganja znanstvenih radova, godišnja konferencija EMS-a prigoda je i za dodjele priznanja i nagrada EMS-a izabranim pojedincima za njihov rad i doprinose meteorološkoj struci. Stoga, s ponosnom možemo istaknuti da su među dobitnike ovogodišnjih nagrada uvrštena i dva člana Hrvatskog meteorološkog društva:

  • Ivan Vujec: EMS Young Scientist Conference Awards (YSCA)
  • Branimir Omazić: Tromp Foundation Travel Award to Young Scientists (TFTAYS)

I dok je vrijeme održavanja godišnjih konferencija EMS-a rezervirano za rujan (najčešće prvu polovicu) lokacije održavanja se mijenjaju. Ukoliko ne dođe do nepredviđenih komplikacija (kao npr. epidemija COVID-19 zbog koje je konferencija 2020. i 2021. održana isključivo online), iduće dvije konferencije trebale bi biti održane u Slovačkoj (Bratislava, 2023.) i Španjolskoj (Barcelona, 2024.), a 2025. godine godišnja konferencija EMS-a trebala bi biti održana u Hrvatskoj!

U nastavku je popis radova članova HMD-a predstavljenih na konferenciji EMS 2022: