Konferencija u povodu 20. godišnjice Programa GLOBE u Hrvatskoj

13.11.2015.

Konferencija u povodu 20. godišnjice Programa GLOBE u Hrvatskoj održana je 13. 11. 2015. u konferencijskoj dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38, a organizator je bila Agencija za odgoj i obrazovanje.

Program GLOBE (Cjelovito učenje i opažanje za dobrobit okoliša http://globe.pomsk.hr) znanstveno-obrazovni je program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, u kojem učenici sustavno prate promjene neposrednog okoliša, a izmjerene podatke unose u jedinstvenu GLOBE bazu podataka. GLOBE baza podataka dostupna je svim korisnicima interneta (www.globe.gov). Mjerenja koja učenici provode osmislili su znanstvenici i ona se provode prema propisanim protokolima da bi podaci prikupljeni diljem svijeta bili međusobno usporedivi. Obavljajući mjerenja i opažanja u okolišu, učenici uče o odnosima u prirodi, znanstvenoj metodologiji, utjecaju čovjeka na prirodne sustave i senzibiliziraju se za njihovo očuvanje i zaštitu.Važan dio GLOBE programa posvećen je meteorološkim mjerenjima i opažanjima (uključena su motrenja temprature, oborine, naoblake, relativne vlažnosti i tlaka zraka). Zbog znanstvenog pristupa, GLOBE program je od samog pokretanja 1995., uživao potporu i pomoć meteorološke struke (DHMZ-a i HMD-a i brojnih meteorologa).

Nazočnima se najprije obratila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković koja je staknula vrijedan rad hrvatskih GLOBE učitelja, koji su svojim entuzijazmom, upornošću i prepoznavanjem vrijednosti programa i dobrobiti koju on donosi za učenike, bili spremni prevladati razne zapreke i teškoće te zadržati kontinuitet mjerenja i praćenja promjena u okolišu tijekom niza godina.

U svečanom su dijelu programa sudjelovali visoki gosti i uzvanici koji su svojim pozdravnim govorima uveličali ovaj skup. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili gospođa veleposlanica SAD, Julieta Valls Noyes, ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Vedran Mornar, dr. sc. Viktor Simončić (koji je u vrijeme potpisivanja Sporazuma o provedbi Programa GLOBE u Hrvatskoj bio ravnatelj Državne uprave za zaštitu okoliša - kasnije Ministarstvo zaštite okoliša) te dr. sc. Krešo Pandžić, zamjenik ravnatelja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Nakon pozdravnih govora i glazbene točke u sjajnoj izvedbi Akademskog zbora Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors, nazočnim predstavnicima institucija koje su podupirale provedbu Programa GLOBE, dodijeljene su zahvalnice Agencije za odgoj i obrazovanje.

Zahvale su dodijeljene Veleposlanstvu SAD, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, Državnom hidrometeorološkom zavodu, Biološkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, Institutu za primijenjenu ekologiju OIKON i Hrvatskom meteorološkom društvu.

Zahvale su podijeljene i zaslužnim pojedincima koji su se založili za pokretanje programa GLOBE, podupirali ga u kritičnim trenucima i ugradili dio svoje stručnosti, svoje osobnosti i svojeg života, doprinijevši time da on živi i raste tijekom proteklih 20 godina.

Za pokretanje Programa GLOBE u Hrvatskoj zahvalnicu je primio dr. sc. Viktor Simončić.

Za sustavnu stručnu i znanstvenu potporu zahvalnice su primili mr. sc. Janja Milković, mr. sc. Marina Grčić, dr. sc. Renata Matoničkin-Kepčija i dr. sc. Vladimir Kušan.

Za potporu i sudjelovanje u organizaciji i provedbi brojnih stručnih skupova te regionalnih i državnih smotri i natjecanja GLOBE škola, za promociju Programa GLOBE u svojim lokalnim zajednicama, ali i na međunarodnom planu zahvale su primili: Zlatan Soldo, dipl. ing., Jadranka Radovančević, mr. sc. Marko Buljan, Mira Hrvatin, dipl. ing., Čeda Perko, dipl.ing., Sanja Klubička, dipl.ing., Kristina Krtalić, prof., Marinela Labaš, prof., Milena Prodanović i Snježana Marković-Zoraja, prof. Mladen Matvijev, dipl.ing., primio je zahvalnicu kao GLOBE edukator, a uručena mu je i zahvalnica za Šumarsku i drvodjeljsku školu, koja je brojem prikupljenih podataka i aktivnošću u GLOBE kampanjama značajno doprinijela ugledu Hrvatske u međunarodnoj GLOBE zajednici. Zahvalnice su trebale biti uručene Vinku Vučiću i Zoranu Ikici, dipl.ing., koji nisu nazočili Konferenciji ispričavši se zdravstvenim razlozima, ali su skupu uputili čestitke i dobre želje za nastavak i daljnji uspjeh Programa GLOBE.

U nastavku programa svoje viđenje vrijednosti Programa GLOBE dali su stručni i znanstveni suradnici, koji već dugi niz godina sudjeluju kao edukatori u stručnom usavršavanju GLOBE voditelja: mr. sc. Janja Milković, mr. sc. Marina Grčić, dr. sc. Renata Matoničkin-Kepčija, dr. sc. Vladimir Kušan i Mladen Matvijev, dipl. ing.

Program je nastavljen duhovitom retrospektivom GLOBE aktivnosti koju je pripremila Sanja Klubička, dipl.ing., nakon čega su predstavljena dobra iskustva iz GLOBE škola putem postera i usmenih izlaganja. Poster o uspješnoj 20 godišnjoj suradnji DHMZ-a i GLOBE programa pripremile su mr. sc. Janja Milković i Dubravka Rasol, dipl. ing.