Meteorologija u vrtiću i školi

HMD u Dugavama i na Kajzerici

18.5.2023.

Na poziv odgajateljice Ive Pintar iz Dječjeg vrtića Tratinčica, Domagoj Dolički iz studentske sekcije HMD-a i Nikola Vikić-Topić, tajnik Društva, 11. svibnja 2023. posjetili su Dječji vrtić Tratinčica u Dugavama, područni objekt Jakuševec. Plan? Popularizacija meteorologije među najmlađima.

Posjet vrtiću na kišovit dan, kakvih ovog svibnja ima i previše, Domagoj i Nikola iskoristili su kao uvod u priču o meteorološkim pojavama veselim predškolcima.

Raspoloženoj djeci grupe Dupini govorili su o meteorologiji, atmosferi i mnogim meteorološkim pojavama uz demonstraciju nekoliko zanimljivih pokusa iz „Male meteorološke radionice“ – projekta kojeg su još 2005. godine osmislile i pokrenule članice HMD-a Kornelija Špoler Čanić i Dubravka Rasol.

Djeca iz DV Tratinčica na meteorološkoj su radionici bila vrlo zainteresirana i odlično su reagirala na meteorološke pokuse od kojih su neke sami radili. Bilo je puno zanimljivih pitanja i zapažanja, kako i priliči maštovitim dječjim glavicama.

Tjedan dana nakon DV Tratinčica, Nikola Vikić-Topić posjetio je 1. a razred Osnovne škole Kajzerica. Dvadesetak zainteresiranih djevojčica i dječaka pokazalo je zavidnu razinu znanstvenog načina razmišljanja i motivacije za meteorološke pokuse. Tako je jedna sedmogodišnja djevojčica na pitanje zašto se na našem termometru ništa ne „mijenja“ spremno odgovorila: „Jer se temperatura u sobi ne mijenja.“

Očito je da postoji velik broj motivirane i zainteresirane djece koju je potrebno tijekom školovanja privući našoj struci kvalitetnim sadržajem i tako osigurati svijetlu budućnost hrvatske meteorologije.