Meteorološki izazovi 4

Priopćenje za medije

20.11.2015.

Priopćenje

Skup organizira Hrvatsko meteorološko društvo, u suradnji s Državnim hidrometeorološkim zavodom, Geofizičkim odsjekom PMF-a i Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe.

Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, Grad Zagreb, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo gospodarstva.

Početak 21. stoljeća započeo je ekstremnim vremenskim prilikama. Hrvatsku i Europu pogodile su ekstremne suše, poplave, obilan snijeg i led, toplinski valovi, orkanski vjetar. Klimatski scenariji upućuju na to da do kraja stoljeća možemo očekivati sve više takvih pojava. Svjetska meteorološka organizacija je prvu dekadu 21. stoljeća već proglasila dekadom ekstrema. Posljedice su katastrofalne: požari, uništeni poljoprivredni usjevi, uništena naselja, otežan promet, pomak turističke sezone i dr. Stoga su zadnjih godina započele intenzivne mjere prilagodbe na klimatske promjene u svim granama gospodarstva, pri čemu je izuzetno važna suradnja s meteorolozima. Zbog toga je Hrvatsko meteorološko društvo pozvalo ugledne europske klimatologe i stručnjake s iskustvom prilagodbe na klimatske promjene da održe pozvana predavanja hrvatskoj meteorološkoj zajednici i svim korisnicima meteoroloških informacija. Pozvani predavači su Vanda Grubišić (NCAR), Erika Coppola (ICTP), Ivana Stiperski (Sveučilište u Innsbrucku), Elisabeth Koch (ZAMG) i Milan Kilibarda (Sveučilište u Beogradu).

Cilj skupa je, osim razmjene znanja među meteorolozima, ukazati na važnost meteorologije u mnogim djelatnostima te ojačati komunikaciju između meteorologa i drugih stručnjaka koji se koriste meteorološkim podacima. Očekivani rezultati su uža interdisciplinarna suradnja meteorologa s korisnicima iz svih područja društvenih i gospodarskih djelatnosti koje ovise o vremenu i klimi te razvijanje svjesnosti o potrebi pravovremene prilagodbe na klimatske promjene.

Kroz 40-tak predavanja i 15-tak postera obradit će se teme skupa:

  • Klimatske promjene i prilagodba
  • Prognoza vremena
  • Meteorološki ekstremi i njihov utjecaj
  • Klimatologija i biometeorologija
  • Očuvanje okoliša: kvaliteta zraka
  • Agrometeorologija
  • Obnovljivi izvori energije
  • Primijenjena meteorologija

Očekujemo oko 150 sudionika iz Hrvatske kao i sudjelovanje više inozemnih stručnjaka iz Europe te
određeni broj predstavnika medija.

Sve informacije o skupu možete pronaći na mrežnoj stranici: http://www.meteohmd.hr/hr/aktivnosti/izazovi/izazovi4