Meteorološki izazovi 8

Izvještaj sa skupa

4.5.2022.

U četvrtak i petak, 28. i 29. travnja 2022., u Zagrebu su se održali osmi po redu Meteorološki izazovi, sad već tradicionalni znanstveno-stručni skup u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva. Ove je godine na čelu Organizacijskog odbora bio Ivan Güttler, dok je na čelu Znanstvenog odbora, koji je odlučivao o prihvaćanju predavanja i postera te njihovom rasporedu i odabiru pozvanih predavača, bila prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić-Klaić. Suorganizatori skupa bili su Državni hidrometeorološki zavod, Geofizički odsjeka PMF-a te Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Skup je otvorila predsjednica HMD-a Vesna Đuričić, a prigodne govore, uz nju, održali su: Ivan Güttler, predsjednik Organizacijskog odbora MI8, Branka Ivančan-Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a, Danijel Belušić, obnašatelj dužnosti zamjenika pročelnika Geofizičkog odsjeka PMF-a, Igor Kos, rukovoditelj MET službe Hrvatske kontrole zračne plovidbe te Almir Bijedić, direktor Federalnog hidrometeorološkog zavoda BIH.

U dva dana skupa mogli smo vidjeti 49 vrlo zanimljivih predavanja i 12 postera od kojih je teško nekoga posebno izdvojiti jer su svi bili na visokoj i kvalitetnoj razini. Pokazali smo da ne zaostajemo ni u kom pogledu za europskim i svjetskim istraživanjima i rezultatima istraživanja te njihovoj primjeni.

Zbornik sažetaka možete pronaći ovdje. Među predavačima bilo je i pet pozvanih: Astrid M.M. Manders (TNO, Nizozemska), László Haszpra (Sveučilište Eötvös Loránd, Mađarska), Jadranka Šepić (Sveučilište u Splitu, Hrvatska), Winfried Schröder (Sveučilište u Vechti, Njemačka) i Josipa Milovac (Sveučilište u Kantabriji, Španjolska).

Posebno veseli što je među predavačima bilo i mnogo mladih meteorologa, na početku karijere.

Nakon prvog dana skupa, rasprave i druženje su se nastavili na večeri u restoranu u parku Maksimir gdje je atmosfera bila ugodna. Uz izvrsno jelo i piće, sudionici skupa su dodatno razmjenjivali iskustva, stručna, radna i privatna. Vjerujemo da će rezultati uroditi ponekom novom suradnjom, možda zajedničkim projektom, a tko zna  možda i razmjenom stručnjaka između institucija. 

Znanstveni odbor činili su kolege: Zvjezdana Bencetić Klaić, Maja Telišman Prtenjak, Andreina Belušić Vozila, Danijel Belušić, Ksenija Cindrić Kalin, Marija Čargonja, Goran Gašparac, Glenda Herjavić, Amela Jeričević, Zoran Lulić, Dijana Oskoruš, Gordana Pehnec i Tanja Renko.

U Organizacijskom odboru bili su: Ivan Güttler, Damjan Jelić, Ivan Lukac, Vjeran Magjarević, Ivana Marinović, Antun Marki, Mladen Rupčić, Petra Sviličić i Nikola Vikić-Topić. Predsjednica HMD-a Vesna Đuričić cijelo je vrijeme bila aktivno uključena u organizaciju MI8 te preuzela dio zahtjevnih aktivnosti u pripremi na sebe.

Svima zahvaljujemo na velikom trudu i radu oko organizacije MI8 posljednjih mjeseci. Ovdje uključujemo i zaposlenike Kraša koji su angažirani na poslovima organizacije skupa te Korneliju Špoler-Čanić i Ivanu Grljak iz DHMZ-a na promociji znanstveno-stručnog skupa MI8 na Twitteru i pripremi promotivnih materijala.

Posebna zahvala ide našim mladim studentima geofizike koji su oba dana vrijedno i strpljivo pomagali kako bi sve za vrijeme trajanja skupa prošlo u najboljem redu. To su: Jasmina Dobranić, Domagoj Dolički, Lana Hercigonja, Karla Jambrošić, Patrik Jureša, Klara Justić, Jakov Lozuk, Josip Meštrić, Margareta Popović, Klara Severić i Sven Vorkapić. Njihova volja i elan uvjerili su nas da nema straha za budućnost geofizike u Hrvatskoj kao niti za budućnost Meteoroloških izazova.

Meteorološki izazovi 8 koji su se održali u hibridnom obliku, s dijelom sudionika prisutnima uživo u dvorani Kraša, a dijelom virtualno preko Zoom aplikacije, pokazali su da smo uspješno odgovorili na sve izazove, kako stručne, tako i tehničke.

Skupu je u dva dana prisustvovalo 103 sudionika uživo i 56 sudionika virtualno. Fotografije sa skupa možete pronaći u našoj galeriji.

Nakon proslave Svjetskog meteorološkog dana krajem ožujka još je jednom potvrđeno da je meteorolozima nedostajalo druženje i prilika za razmjenjivanje ideja uživo. Svi smo se uspješno snašli u životu, sastancima i predavanjima putem računala, ali smo isto tako svjesni da to nije isto kao susret, lijepa riječ te pogled, oči u oči, uživo. 

Kao što je predsjednica HMD-a na završetku skupa rekla - još jedni Meteorološki izazovi su iza nas, sutra krećemo s organizacijom novih!