Meteorološki izazovi 9

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem

17.7.2023.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FOTO: Goran Gašparac (gore) i Zora Bačić (dolje)

Klimatske promjene i ekstremne vremenske prilike veliki su izazov u održivoj proizvodnji hrane, što potvrđuju i sami poljoprivrednici. Stoga im je pravodobna i pouzdana informacija o očekivanim vremenskim prilikama od nekoliko dana, tjedana i mjeseci unaprijed od iznimne važnosti za ostvarivanje dobrih prinosa.

Ciljevi ovog skupa su: diskutirati načine na koje agrometeorologija, kao važna karika u proizvodnom lancu, može svojim specijaliziranim meteorološkim produktima odgovoriti na potrebe poljoprivrednika da im omogući uspješnu proizvodnju hrane; razmijeniti znanja i najnovije rezultate znanstvenih istraživanja iz meteorologije, klimatologije, sinoptičke meteorologije, numeričkog modeliranja i ostalih srodnih područja; ojačati komunikaciju znanstvene zajednice s korisnicima meteoroloških podataka i produkata, općom javnošću i medijima te promicati i popularizirati meteorologiju.

Skup je otvoren za sve korisnike i pružatelje meteoroloških informacija.

Očekivani rezultati skupa su: bolja interdisciplinarna suradnja meteorologa s korisnicima iz svih područja društvenih i gospodarskih djelatnosti s fokusom na podršku poljoprivrednom sektoru te razvijanje svijesti o važnosti jačanja komunikacije među svim relevantnim dionicima.

Skup će se održati 16. - 17. studenog 2023., a više detalja o samome skupu možete pronaći na mrežnim stranicama Meteoroloških izazova 9.  Na istome mjestu moguće je prijaviti prezentaciju, poster ili sudjelovanje na skupu.

Prvi poziv možete pronaći ovdje.