Meteorološki izazovi 9

Još jedni uspješni Izazovi su iza nas

18.11.2023.

FOTO: Goran Gašparac (gore) i Zora Bačić (dolje)

U studenom ove godine održava se deveto izdanje Meteoroloških izazova, znanstveno-stručnog skupa kojeg tradicionalno organizira Hrvatsko meteorološko društvo u suradnji s kolegama iz Geofizičkog odsjeka PMF-a, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Hrvatskog agrometeorološkog društva.

Klimatske promjene i ekstremne vremenske prilike veliki su izazov u održivoj proizvodnji hrane, što potvrđuju i sami poljoprivrednici. Stoga im je pravodobna i pouzdana informacija o očekivanim vremenskim prilikama od nekoliko dana, tjedana i mjeseci unaprijed od iznimne važnosti za ostvarivanje dobrih prinosa.

Ciljevi ovog skupa su: diskutirati načine na koje agrometeorologija, kao važna karika u proizvodnom lancu, može svojim specijaliziranim meteorološkim produktima odgovoriti na potrebe poljoprivrednika da im omogući uspješnu proizvodnju hrane; razmijeniti znanja i najnovije rezultate znanstvenih istraživanja iz meteorologije, klimatologije, sinoptičke meteorologije, numeričkog modeliranja i ostalih srodnih područja; ojačati komunikaciju znanstvene zajednice s korisnicima meteoroloških podataka i produkata, općom javnošću i medijima te promicati i popularizirati meteorologiju.

Skup je otvoren za sve korisnike i pružatelje meteoroloških informacija.

Očekivani rezultati skupa su: bolja interdisciplinarna suradnja meteorologa s korisnicima iz svih područja društvenih i gospodarskih djelatnosti s fokusom na podršku poljoprivrednom sektoru te razvijanje svijesti o važnosti jačanja komunikacije među svim relevantnim dionicima.

Skup će se održati 16. - 17. studenog 2023., a više detalja možete pronaći na mrežnim stranicama Meteoroloških izazova 9. Na istome mjestu moguće je prijaviti prezentaciju, poster ili sudjelovanje na skupu.

Rok za za prijavu sažetaka na konferenciju je istekao. Prijavljeno je više od 50 prezentacija i postera.

Prvi poziv nalazi se ovdje.

Drugi poziv nalazi se ovdje.

Program se nalazi se ovdje.

(NOVO) Medijske istupe povezane s Meteorološkim izazovima 9 možete pronaći ovdje.