Održan prvi stručni skup "Primjena atmosferskih modela u zaštiti okoliša i ljudi"

Izvještaj sa skupa

28.11.2014.

27. studenoga 2014. se u Zagrebu - u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva -  održao prvi nacionalni skup meteoroloških modelara i korisnika modelskih produkata, pod nazivom "Primjena atmosferskih modela u zaštiti okoliša i ljudi".

Cilj Skupa bio je osigurati dugoročnu komunikaciju između svih zainteresiranih i aktivnih sudionika u procesu nastanka i korištenja meteorološke informacije te pružiti detaljan pregled trenutnih i budućih aktivnosti na području numeričkog modeliranja atmosfere i njegove primjene.

Naime, numeričkim atmosferskim modelima omogućava se sustavan pristup razumijevanju i prognozi prirodnih pojava s bitnim utjecajem na ljudske aktivnosti. Njihovom razvojem očekuje se još izraženiji doprinos u zaštiti ljudi i imovine te podrška u planiranju održivog razvoja i prilagodbe na klimatske promjene.

Skup, kojem je prisustvovalo sedamdesetak registriranih sudionika, otvorio je predsjednik Društva Alen Sajko, a bio je podijeljen u dvije cjeline: u prvoj su bili predstavljeni tehnički i znanstveni izazovi u proizvodnji meteorološke informacije koristeći numeričke modele u javnim i znanstvenim institucijama i privatnim tvrtkama u Republici Hrvatskoj. Potom su korisnici numeričkih modela u meteorološkim, klimatološkim, ekološkim i ostalim primjenama iznijeli svoja iskustva.