Održana redovna godišnja skupština

58 godina od registriranja udruge

14.5.2023.

U srijedu 10. svibnja 2023. na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je redovna godišnja Skupština Hrvatskog meteorološkog društva. Skupština je održana u hibridnom obliku, tj. moglo se prisustvovati uživo ili daljinski, putem računala. Ukupno su sudjelovala 24 člana Društva.

Na početku Skupštine je održana minuta šutnje za bivšeg predsjednika HMD-a Alena Sajka koji je preminuo 18. siječnja 2023.

Nakon toga je članica Upravnog odbora Petra Sviličić predstavila svoje ideje i prijedloge za proširenje aktivnosti Društva. To su: umirovljenička sekcija, virtualni muzej meteorologije, dokumentarni film o meteorologiji, putujuća izložba o poznatim hrvatskim meteorolozima, serija slikovnica o klimi te kampanja o klimatskim promjenama putem društvenih mreža.

Nakon toga, na Skupštini su predstavljeni Izvještaj o radu, Financijski izvještaj i Izvještaj Nadzornog odbora za 2022. godinu. Nakon prihvaćanja izvještaja izabrani su predstavnici HMD-a u Vijeću Europskog meteorološkog društva - Vesna Đuričić i Jadran Jurković.

Na samom kraju Skupštine uručena su zaostala priznanja HMD-a za 2020., 2021. i 2023. godinu. Priznanja su dobili:

•          dr. sc. Ksenija Gaćeša-Zaninović za životno djelo 2021. 

•          prof dr. sc. Branko Grisogono za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke 2023.

•          Igor Kos za značajan doprinos razvitku i radu Društva 2023.

•          dr. sc. Andreina Belušić Vozila za mladu meteorologinju 2020.

•          dr. sc. Endi Keresturi za mladog meteorologa 2021.

Čestitamo svim našim laureatima!

Za kraj podsjećamo da je prije nekoliko dana bila godišnjica našeg Društva. Naime, Hrvatsko meteorološko društvo je registrirano kao udruga 11. svibnja 1965. Prije 58 godina! Ljubitelji povijesti više informacija o Društvu mogu pronaći ovdje.

 

Nikola Vikić-Topić,

tajnik HMD-a