Posjet Studentske sekcije Gimnaziji Antuna Gustava Matoša u Zaboku

Bura, tornado i magla u Zagorju

11.12.2022.

U četvrtak 1. prosinca 2022. Studentska sekcija HMD-a posjetila je Gimnaziju Antuna Gustava Matoša u Zaboku s ciljem popularizacije meteorologije među mladima. Studentsku sekciju predstavljali su kolegice Karla Jambrošić, Karla Mlađen i Klara Severić te kolege Domagoj Dolički i Patrik Jureša. Kao podrška Studentskoj sekciji, u pratnji je bio i Nikola Vikić-Topić, tajnik HMD-a.

Učenike su s osnovnim meteorološkim pojmovima i  meteorološkim fenomenima upoznale kolegice Jambrošić i Severić dok su ostali kolege srednjoškolcima pokusima demonstrirali razne mehanizme i pojave u atmosferi poput grmljavinske oluje, konvekcije, tornada i magle. Najveće oduševljenje učenici su pokazali tijekom izvođenja pokusa o buri pomoću suhog leda. Nekoliko gimnazijalaca toliko se zainteresiralo da su kasnije sami izvodili pokus te ga odlično objašnjavali svojim mlađim kolegama.

Kolega Vikić-Topić učenike je upoznao sa sinoptičkim kartama, izradom vremenske prognoze te je dokazao postojanje tlaka zraka. Mnogi su učenici nakon završetka predavanja izrazili želju za razgovorom sa svima nama o meteorologiji te su se fotografirali s našim tajnikom, televizijskim prognostičarom.

Podršku i pomoć za ostvaranje ovog posjeta dobili smo od HMD-a i Geofizičkog odsjeka PMF-a. Smatramo da je posjet bio uspješan te vjerujemo kako ćemo takvim posjetima u budućnosti zainteresirati mlade pametne ljude za naš čaroban atmosferski svijet.

 

Studentska sekcija HMD-a