Priča o vremenu, klimi i malom vrtu

Dva predavača zajedno su jača

13.6.2024.

6. lipnja 2024. u Osnovnoj školi kralja Tomislava u Zagrebu bivši predsjednik HMD-a i počasni član Ivan Čačić održao je predavanje pod naslovom Priča o vremenu, klimi i malom vrtu za 40-ak učenika od 1. do 3. razreda. Gost predavač bio je Čačićev unuk Jakov Stipančić koji u istoj školi završava 6. razred.

Predavanje je uključivalo aktivno sudjelovanje učenika uz elemente ponavljanja, ali i teške izazove u kojima su učenici pokušavali odgonetnuti značenja nekih meteoroloških pojmova i atmosferskih procesa. Kroz taj su proces djeca pokazala veliko znanje čime su i potvrdili da im je meteorologija vrlo zanimljiva. Neki su učenici znali da je meteorologija dio fizike te da se meteorologom postaje studiranjem na PMF-u. 


Drugi dio predavanja iznio je Čačićev unuk Jakov Stipančić govoreći o klimatskim promjenama. I Jakov je već iskusan u predavanjima - istu temu predstavio je ranije na natjecanju za odlazak na ljetnu radionicu nadarenih učenika u Višnjan. Još jednom je potvrđeno - jabuka ne pada daleko od stabla. 

Zadovoljstvo i interes svih prisutnih potvrdila su i brojna pitanja tijekom i nakon predavanja. Bilo ih je toliko mnogo da se učiteljica Iva Erak u jednom trenutku morala zahvaliti učenicima jer je predviđena satnica davno bila probijena.

Za kraj, naš se Ivan rado fotografirao s djecom koja su sretno otrčala kući hvaleći se novom fotografijom sa zvijezdom naših malih ekrana. 

I učiteljica Iva pokazala je veliko zadovoljstvo predavanjem, ali i interes za uključivanje škole u Globe program uz postavljanje meteorološke postaje u školsko dvorište. 

Nadamo se da će ovakih predavanja i susreta u budućnosti biti još te da će neki od ovih mladih i pametnih snaga svoj put nastaviti na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu kao budući meteorolozi.

 

Sažetak predavanja:

Ivan Čačić: Priča o vremenu, klimi i malom vrtu

Priča počinje s pitanjem gdje se nalazi mali vrt te otkriva da položaj vrta nije samo na površini Zemlje već na dnu oceana koji se zove atmosfera. Što je atmosfera? Što je vrijeme, a što klima? Kako motrimo vrijeme te kako izgledaju naše meteorološke postaje? Što mjerimo, a što opažamo? Tema se nastavlja uvidom u uzroke zbivanja i promjene vremena, zatim i klime s posebnim naglaskom na uzroke recentnih klimatskih promjena te njihovim posljedicama. Priča se zatim vraća na mali vrt i utjecaj njegovog geografskog položaja te vremena, klime i klimatskih promjena na njegovu sudbinu. Pri tome se otkrivaju negativni utjecaji promjena klime i uputa kako ih ublažiti, ali i prilagoditi se na nove uvjete vremena i klime.