Dr.sc. Ivan Güttler - mlada nada hrvatske meteorologije 2014. godine

Ivan Güttler rođen je 1985. godine u Đurđenovcu.

Nakon završetka Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Našicama, započinje diplomski studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i završava na Geofizičkom odsjeku smjer meteorologije i fizičke oceanografije 2008. godine.

Tijekom studija započinjue prva rana istraživačka iskustva iz područja klimatologije uz pomoć profesora Branka Grisogona te posjetom Wegener Centru u Grazu. Kao uspješan student dobitnik je dekanove nagrade za izuzetan uspjeh na studiju.

Od 2009. godine radi na Državnom hidrometeorološkom zavodu kao znanstveni novak na projektu "Klimatske varijacije i promjene i odjek u područjima utjecaja". U pripremi mu je doktorska disertacija pod naslovom "Systematic errors in regional climate models in the lower atmosphere".

Posljednjih pet godina istraživanja obilježio je rad na nekoliko tema iz područja turbulencije u atmosferskom graničnom sloju te klimatskog modeliranja i razvijanja klimatskog modela RegCM, što je rezultiralo s nekoliko objavljenih znanstvenih radova.

Imao je priliku boraviti nekoliko mjeseci na Međunarodnom centru za teorijsku fiziku u Trstu, nekoliko tjedana na Švedskom hidrometeorološkom institutu te na dvadesetak konferencija i radionica u Hrvatskoj i Europi.

Dodatno sudjeluje u nastavi na Geofizičkom odsjeku kao asistent iz kolegija "Računarstvo i numerička matematika".

U idućih pet godina želja mu je i dalje raditi na problemima iz područja modeliranja klime. Dobitnik je nagrade Europskog meteorološkog društva.