Druženje se nakon pauze nastavilo

Izlet meteorologa Sjevernog Jadrana

25.3.2023.

NASTAVLJAMO S METEO DRUŽENJIMA

Eee da, došao je i taj dan. Trebao nam je susret nakon godina bez druženja. I povodom SMD-a ponovo se okupismo, kako bi nastavili druženja uživo tamo gdje smo stali 2019..

A gdje za početak, nego u Istri.

Okupio nas se lijep broj, kolegica i kolega, umirovljenika i meteo zaljubljenika, u sjeverozapadnom dijelu istarskog poluotoka. Bajkoviti gradić Momjan je mjesto okupljanja. Skriven u zagrljaju prirode, okružen vinogradima i potocima, zavičaj muškata, s bajkovitim Kaštelom i pogledom na Piranski zaljev, pružio nam je uživanje u miru. Šetnja starim ulicama i dojmljiva  crkva sv. Martina iz 15. st. puna povijesnih artefakata odavala je taj ugođaj, ali i sa svog platoa priuštila dojmljiv pogled na stari Kaštel Rotta. Svoju ćud i draž priuštilo nam je i vrijeme, koje nam je prekinulo uživanje u pogledu. Nestabilnosti u ovom kraju su česte, te su se pokazale u svoj svojoj raskoši. Od grmljavine praćene pljuskom, sugradice do duge. Sve to promatrali smo iz sigurnog utočišta Interpretacijskog centra Kuće kaštela – Casa dei casteli. Tu smo kroz multimedijalni prikaz doznali više o povijesti Momjana i Kaštela Rotta, ali i o još sedam istarskih kaštela.

Nakon pljuska nastavismo put u smjeru duge, cestama  vidikovaca, uz samu granicu sa Slovenijom.

Došavši do vidikovca Kućibrijeg, otvorili su nam se novi vidici. Sama lokacija je svjedok povijesnih događaja, a nas se još više dojmio pogled preko granice i rampe (prijelaza) kojeg više nema. Schengen na djelu. Pogled je sezao do Trsta, te od vrhova talijanskih Dolomita do slovenskih Alpi, po kojima su se još lijeno vukli niski oblaci od svježe prohujale fronte. Zadržasmo se tu kratko vrijeme, u opuštenom razgovoru i šali i druženju . No, poći nam je dalje prateći lijepe pejzaže do nove lokacije.

Ovaj puta, za promjenu, mnogo niže od oblaka. Na putu nam je bio zanimljiv kraški fenomen. Na jednom mjestu slap, jezerce, ponor, potok i mlin. I limnigraf je tu. Slap nije od najviših u Istri. Mjeri 12-tak metara visine, dok je jezerce s dubinom od 230 metara, te istraženim ponorskim kanalima do 500 m. Samo okruženje obraslo prirodnim raslinjem ostavlja mističan i bajkovit dojam. Ispod slapa nismo prolazili, ali smo uređenom stazom došli na plato starog mlina. Na tom se prostoru svakog kolovoza održavaju susreti šumskih pjesnika iz cijele Europe, pa možda inspirira i kojeg meteorologa sklonog rimi i stihovima.

Kako je sunce lagano zalazilo, sumrak padao, krenuli smo ka završnoj lokaciji. U posve drugačijem pejzažnom ozračju , ponad uspavanog srednjovjekovnog gradića Završja, u ugođaju seljačkog domaćinstva i ugodno toploj konobi , opušteno nastavili naše druženje do u noć.

Nadamo se kako više nećemo biti ničim sputani , te ćemo ova naša meteo druženja nastaviti i idućih godina na novim, zanimljivim, lokacijama...

 

Za očekivati, već dogodine, negdje na Kvarneru.

 

Tekst: Ivan Ljuština                                                                                              

travanj 2023.        

Fotografije:                                                                

Andreina Benušić Vozila, Nada Brajković, Jadran Jurković i Mladen Rupčić