Obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda

Svjetski meteorološki dan i Svjetski dan voda

30.3.2022.

25. ožujka  2022. održano je svečano obilježavanje Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda.

Pozdravne govore održali su dr. sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a, Vesna Đuričić, predsjednica HMD-a, prof. dr. sc. Zoran Pasarić, obnašatelj dužnosti pročelnika Geofizičkog odsjeka PMF-a, prof. dr. sc. Mirko Planinić, dekan PMF-a, mr. sc. Alenka Košiša Čičin-Šain, zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Mile Horvat, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja

Nakon uvodnih riječi i pozdravnih govora uslijedilo je pet kraćih, ali vrlo zanimljivih predavanja. Dr. sc. Tanja Renko nas je upoznala sa sustavom upozorenja DHMZ-a. Zanimljivo predavanje o upozorenjima na opasne hidrološke pojave održala je dr. sc. Tatjana Vujnović. Mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan obavijestio nas je o trenutnom stanju projekta METMONIC te izgradnji novih i modernizacijom postojećih radarskih sustava. Jadranka Škevin-Sović nas je upoznala s radom odjela za kvalitetu zraka DHMZ-a i projektom AirQ, a na kraju je dr. sc. Mislav Anić predstavio novi Agroklimatski atlas Hrvatske za razdoblje 1991. - 2020.

Svečanosti su prisustvovali i zaljubljenici u meteorologiju koji su došli iz raznih krajeva Hrvatske, od Slavonije i Podravine do Dalmacije, što nam je kao Društvu jako drago.

Cijelu svečanost vodila je Barbara Kolar koja je svojim vedrim duhom, odmjerenim šalama i upućenosti u temu Svjetskog meteorološkog dana proslavu podigla na višu razinu.

Hrvatsko meteorološko društvo dodijelilo je priznanja svojim članovima, i to: Luciji Blašković u kategoriji studentice meteorologije, Sari Ivasić u kategoriji mlade meteorologinje, mr. sc. Korneliji Špoler Čanić za značajan doprinos razvitku i popularizaciji struke, Alenu Sajku za značajan doprinos radu i razvitku Društva te dr. sc. Alici Bajić za životno djelo.

Na kraju je DHMZ dodijelio priznanja svojim neprofesionalnim meteorološkim motriteljima koji uspješno obavljaju taj posao već 30, 40 odnosno 50 godina, i to: Milanu Čeparu, Marici Gatti, Vinku Cunjeku, Josipu Vojkoviću, Marici Vukušić, Mariji Kolar, Željku Šarčeviću i Josi Zadri. Priznanja su dobili i neprofesionalni hidrološki motritelji za uspješan 30-godišnji rad: Olivio Prodan, Marin Đurđević, Stjepan Strahija, Vinko Lastavec, Ivica Gatarić i Katarina Kozolić.

Nakon službenog dijela uslijedilo je druženje na domjenku gdje se na licima svih prisutnih moglo isčitati veselje zbog ponovno susreta s kolegama s kojima se mnogi nisu vidjeli ni družili od početka pandemije u ožujku 2020.

23. ožujka 2022. glavna ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan Picek te Vesna Đuričić predsjednica HMD-a gostovale su na HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska". Snimku gostovanja možete pogledati na ovoj poveznici.

Podsjećamo da kuverte HMD-a s prigodnim žigom i markicom možete kupiti kod našeg tajnika po cijeni od 10,00 kn. Fotografiju kuverte možete pronaći u galeriji.