18.11.2023.

Dr. sc. Željka Stone - intervju s našom poznatom meteorologinjom

U oku uragana

Još jedni uspješni Meteorološki izazovi su iza nas. Mogli smo vidjeti i čuti velik broj zanimljivih predavanja među kojima se istaknula dr. sc. Željka Stone, naše gore list. Prilika za razgovor sa Željkom nikad se ne propušta pa smo jednu pauzu za kavu između sekcija iskoristili za kratak intervju s njom. 

4.1.2021.

Projekt Unicorn

Prof. Dr. Ivana Stiperski

Veliko nam je zadovoljstvo predstaviti izvrstan projekt jedne naše članice.

24.3.2020.

Svjetski meteorološki dan

Čestitamo!

Uz isprike na kašnjenju, u ovoj teškoj situaciji Hrvatsko meteorološko društvo svim članovima i svim meteorolozima čestita Svjetski meteorološki dan

10.9.2019.

Dr. sc. Jadranki Šepić odobreno financiranje projekta SHExtreme

Čestitamo!

Hrvatsko meteorološko društvo želi čestitati dr. sc. Jadranki Šepić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu na odobrenom financiranju projekta SHExtreme (Estimating contribution of sub-hourly sea level oscillations to overall sea level extremes in changing climate)

18.4.2019.

Za žene u znanosti

Dodijeljene nagrade

16. travnja 2019. je održana svečana dodjela stipendija Nacionalnog programa L'Oréal – UNESCO "Za žene u znanosti" 2019. Nagradne stipendije dobile su četiri mlade istraživačice, među kojima je i naša članica Andreina Belušić Vozila. Čestitamo!

17.4.2019.

DriDanube – rizici od suše u Dunavskoj regiji

Završni nacionalni seminar projekta o suši

Opći cilj projekta DriDanube je unaprijediti mogućnosti pravovremenog odgovora na sušu u Dunavskoj regiji te poboljšati spremnost za upravljanje sušom uvođenjem novih alata za praćenje i procjenu rizika od suše.

4.1.2019.

EMS-ov intervju mjeseca: Predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva Antun Marki

Intervju

"Vjerujemo da HMD treba biti poveznica između profesionalnih meteorologa, meteoroloških entuzijasta i korisnika meteoroloških informacija"

15.10.2018.

Climathon

Najava

Globalni pokret koji se simultano odvija na više lokacija te je posvećen rješavanju problema
vezanih uz klimatske promjene u gradovima

23.3.2017.

HMD dodijelio priznanja Branki Penzar i Jadranki Šepić

Povodom Svjetskog meteorološkog dana

Povodom Svjetskog meteorološkog dana 23. ožujka 2017., Hrvatsko meteorološko društvo dodijelilio je priznanje za životno djelo prof.dr.sc. Branki Penzar te priznanje za mladu meteorologinju dr.sc. Jadranki Šepić

31.1.2017.

Razumijevanje oblaka

Tema Svjetskog meteorološkog dana 2017

10.6.2016.

Prof. dr. sc. Mirko Orlić

Novi član HAZU

Zadovoljstvo nam je obavijestiti vas da je prof. dr. sc. Mirko Orlić proglašen novim redovnim članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

18.4.2016.

Noć knjige na Griču uz pisce meteorologe

Petak, 22. travnja

Noć knjige 2016. održava se u petak, 22. travnja, uoči Svjetskog dana knjige i autorskih prava, a na Dan hrvatske knjige. Sudionici Noći knjige u knjižnici DHMZ-a – stručnjaci, znanstvenici, meteorolozi-pisci pokušali su u jezik uvesti nove pojmove i riječi. Počesto ne tako sretno i sve je ipak ostalo ispod Shakespeareovih 3000 novih riječi koje je pisac uveo u engleski jezik.

23.3.2016.

HMD dodijelio priznanja Karmen Babić i Milanu Sijerkoviću

Povodom Svjetskog meteorološkog dana

Povodom Svjetskog meteorološkog dana, 23. ožujka 2016., Hrvatsko meteorološko društvo dodijelilo je priznanje Karmen Babić kao mladoj meteorologinji i mr. sc. Milanu Sijerkoviću za nesebičan i dugogodišnji rad u meteorologiji i klimatologiji te popularizaciju struke

24.11.2015.

Prof. dr. sc. Vandi Grubišić uručena medalja Spiridion Brusina Hrvatskog prirodoslovnog društva

Medalja Spiridion Brusina 2015

Hrvatsko prirodoslovno društvo odlučilo je medalju Spiridion Brusina za 2015. godinu dodijeliti  prof. dr. sc. Vandi Grubišić, trenutnoj direktorici na Earth Observing Laboratory, Nacionalnog Centra za Atmosferska Istraživanja u Boulderu, CO (SAD). Nagradu je dobila za svoj istaknuti doprinos kako u pomaganju hrvatskoj znanosti, tako i u promicanju hrvatske znanosti u svijetu te za svoja znanstvena postignuća u području meteorologije (posebno na istraživanjima mezoskalne atmosferske dinamike te uloge vjetra i oborinskih procesa nad kompleksnim terenom).

8.9.2015.

El Niño 2015./16. mogao bi biti jedan od četiri najjača od 1950. godine

Priopćenje Svjetske meteorološke organizacije

U tropskom dijelu Tihog oceana je prisutan razvijeni i snažni El Niño. Prema posljednjim proračunima većine međunarodnih sezonskih modela očekuje se da će El Niño do kraja godine nastaviti jačati. Prema modelima i procjenama stručnjaka, temperatura površine mora u srednjoistočnom tropskom dijelu Tihog ocean vjerojatno će nadmašiti prosjek za više od 2°C, što bi ovaj El Niño moglo uvrstiti među četiri najjača od 1950. godine (zajedno s onima iz 1972./73., 1982./83. i 1997./98). Nacionalne meteorološke i hidrološke službe te ostale specijalizirane agencije nastavit će motriti uvjete nad tropskim dijelom Tihog oceana radi daljnjeg razvoja El Niña i procjene najvjerojatnijih lokalnih učinaka.

23.3.2015.

Putem znanja do djelovanja

Svjetski meteorološki dan

Klimatske promjene tiču se svih nas. One utječu na skoro sva društvena i ekonomska područja, od poljoprivrede do turizma, od infrastrukture do zdravstva, kao i na strateške resurse poput vode, hrane i energije. Klimatske promjene usporavaju održivi razvoj, čak su mu i prijetnja, i to ne samo u zemljama u razvoju. Cijena nedjelovanja je visoka, a bit će još i viša ne budemo li djelovali odmah i odlučno.

11.2.2015.

"Veljača - prevrtača"

DHMZ-ova Služba za vremenske analize i prognoze donosi osvrt na ekstremne vremenske prilike s kraja siječnja i početka veljače 2015.

U posljedna dva tjedna ekstremne vremenske prilike donijele su velike probleme i uzrokovale znatnu materijalnu štetu u mnogim predjelima zemlje.

23.1.2015.

Dr. sc. Josip Juras

Razgovor

Razgovarali smo s našim uvaženim klimatologom dr. sc. Josipom Jurasom o meteorologiji i njenoj budućnosti

20.11.2014.

Prognoza za zimu 2014. - 2015.

Priopćenje DHMZ-a

Prognostičari DHMZ-a očekuju zimu 2014. - 2015. topliju od uobičajene te uz malo više oborina. 

19.6.2014.

Znanstveni vodič kroz skepticizam o globalnom zagrijavanju

http://www.skepticalscience.com/

Naša klima se mijenja i mi smo glavni uzrok putem naših emisija stakleničkih plinova. Činjenice o klimatskim promjenama su ključne za razumijevanje svijeta oko nas, i za donošenje promišljenih odluka o budućnosti.

26.5.2014.

Vidjeli ste pijavicu?

Pijavica - javite nam

Ako ste kojim slučajem pijavicu i snimili molimo Vas da nam snimku (fotografiju, film) pošaljete na e-mail s naznakom datuma, vremena i mjesta događaja u opisu poruke.

5.6.2012.

Snježnica

Meteorolozi zakoračili u podzemlje

Organizirali smo obimna sedmodnevna meteorološka mjerenja i opažanja u sniježnici i pokraj nje u razdoblju 21-28. kolovoza 2004. Za kemijske analize uzeti su uzorci snijega i tla s njezinog dna. Prvi rezultati su pokazali dobru kakvoću snijega.

1.1.2007.

Akcija Brački povjetarac

U akciji Brački povjetarac tijekom proteklih 14 godina 202 mladih motritelja prikupilo je  oko 41000 kvalitetnih prizemnih i visinskih meteoroloških podataka na više lokacija otoka  Brača. Motrenja su bila svakog punog sata od 6 do 22h tijekom nekoliko vedrih dana u  kolovozu, a izuzetno i u rujnu. Ti meteorološki podaci su podloga za proučavanje ljetnog  režima vjetra na otoku, što je neobično važno u zaštiti okoliša (očuvanju čistog zraka i  mora), turizmu, kao i zaštiti šuma od požara. Akcija se provodi u okviru Hrvatskog  meteorološkog društva, a inicijator i voditelj je Ivo Lukšić, dipl. ing.